- James Redfield
Zapisz się do newslettera
Autor Studio Astropsychologii, 28.06.2014
W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia.
Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spośród 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku lub w lesie. Teraz sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dziko rosnących roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób je wykorzystać. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można łatwo pomylić z jadalnymi.
Zdrowie i smak z natury.
Więcej na:
http://www.studioastro.pl/
http://wydawnictwovital.pl/
http://vitalni24.pl/
OD REDAKCJI: Jadalne rośliny dziko żyjące. Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin to prawdziwa perełka dla miłośników zielarstwa, dietetyki i nie tylko! Książka obejmuje opisy roślin wraz z ich kolorowymi zdjęciami. Każda roślina w swoim opisie zawiera działy Zatosowanie w kuchni, zawarte w niej Cenne substancje oraz Działania lecznicze. Ważnym jest dział Uwaga, niebezpieczeństwo pomyłki, gdzie autorzy książki opisali trujące rośliny podobne z wyglądu do jadalnych roślin dzikich. Na końcu znaleźć można równie cenną tabele okresu zbiorów i wykaz ważnych dla organizmu substancji pochodzenia roślinnego.
Polecamy!!
Baran 20.03-19.04 |
Byk 19.04-20.05 |
Bliźnięta 20.05-21.06 |
Rak 21.06-22.07 |
Lew 22.07-23.08 |
Panna 23.08-22.09 |
Waga 22.09-23.10 |
Skorpion 23.10-22.11 |
Strzelec 22.11-21.12 |
Koziorożec 21.12-20.01 |
Wodnik 20.01-18.02 |
Ryby 18.02-20.03 |
Najczęściej czytane |
Najnowsze komentarze |
Nasz ekspertPrognoza na styczeń 2021Upadek mitu, rewolucja, czy stagnacja? Oraz zmagania Koziorożca z Wodnikiem. Co nas czeka w pierwszym miesiącu nowego roku? Zaprasza do lektury prognozy na styczeń 2021. więcej » |