Cytat tygodnia

“Wszechświat to energia, która odpowiada na nasze oczekiwania.”

- James Redfield


Zapisz się do newslettera

Imię:
Email:

Kartki



Wyślij kartkę

Dowiedz się wszystkiego o Sobie

Podaj nam swoją datę urodzenia, swoje imię oraz płeć a powiemy Ci co Cię czeka w najbliższym roku, kto jest dla Ciebie idealnym partnerem
Data urodzenia
Kuchnia

Pachnący chlebek na zakwasie

Autor Ewelina Węgrzyn, 28.04.2010

Dla większości z nas chleb stanowi podstawę codziennego wyżywienia. Tradycyjne kanapki jemy na śniadanie i na kolacje, pakujemy do pracy i na wycieczki. Dodając do kanapki żółty ser oraz różne smarowidła tworzymy posiłek, który wbrew opinii ogółu wcale nam nie służy.

Dlaczego powszechnie spożywany chleb nie jest dla nas wartościowym pokarmem?

Po pierwsze, najczęściej kupowane chleby z białej mąki są pozbawione energii. Z ziarna, które zawiera w sobie życie i energię wzrostu po oczyszczeniu i przetworzeniu powstaje wyjałowiona biała mąka, do której dodawane są duże ilości soli, drożdży i karmelu barwiącego chleb na „ciemny”, niemający z byt wiele wspólnego z prawdziwym razowym chlebem. Drożdże przemysłowe są wynalazkiem laboratoryjnym sprzed 100 lat, natomiast naturalny zaczyn towarzyszył nam przez tysiące lat.

Po drugie, takie pieczywo w połączeniu z serami, wędlinami czy dżemami, powoduje zakwaszenie i zaśluzowanie naszego organizmu i wychładza, czego skutkiem jest zmniejszenie naturalnej odporności.

Po trzecie, wybierając tak często tradycyjne kanapki, nie mamy okazji do spożywania innych wyśmienitych dań takich jak jaglanka czy owsianka z bakaliami i orzechami na śniadanie.

Chleb na zakwasie

Osobiście pieczywo jem bardzo rzadko a wybierając chleb czy bułkę zwracam przede wszystkim uwagę na mąkę użytą do wypieku. Najbardziej lubię orkisz oraz razowe pieczywo z ziarnami słonecznika, soi lub dyni. Ponieważ największą zaletą pożywienia jest dla mnie jego energia, postanowiłam samodzielnie tchnąć życie w zmielone ziarna i wodę…efekt był zaskakujący. Przepyszny chlebek na zakwasie, pięknie pachnący, przepełniający dom magiczną energią.

Zachęcam wszystkich do eksperymentowania z zakwasem i z dodatkami.
 

Twój horoskop

Baran
20.03-19.04
Byk
19.04-20.05
Bliźnięta
20.05-21.06
Rak
21.06-22.07
Lew
22.07-23.08
Panna
23.08-22.09
Waga
22.09-23.10
Skorpion
23.10-22.11
Strzelec
22.11-21.12
Koziorożec
21.12-20.01
Wodnik
20.01-18.02
Ryby
18.02-20.03

Ezoter na telefonie

Ezoter poleca

                                               






Oczyszczanie energetyczne ciała i przestrzeni


Liczniki

Ezoter poleca artykuł

Miłość niekończąca się tajemnica

Miłość ? prawie każdy człowiek szuka jej w życiu. To energia, dzięki, której mamy siłę życiową i potrafimy dostrzegać cud życia na co dzień. »


Najczęściej czytane

Najnowsze komentarze

Nasz ekspert

Walka o energię - astrologiczny webinar na maj

O tym, co będzie głównym polem rywalizacji, walki, potrzeb, pragnień i zmagań. Co będzie wyzwalać największe tęsknoty i namiętności w nadchodzącej Erze Wodnika? Walka o energię...
więcej »