Cytat tygodnia

“Wszechświat to energia, która odpowiada na nasze oczekiwania.”

- James Redfield


Zapisz się do newslettera

Imię:
Email:

Kartki



Wyślij kartkę

Dowiedz się wszystkiego o Sobie

Podaj nam swoją datę urodzenia, swoje imię oraz płeć a powiemy Ci co Cię czeka w najbliższym roku, kto jest dla Ciebie idealnym partnerem
Data urodzenia
Kuchnia

Quinoa - komosa ryżowa

Autor Fiona, 11.11.2013





  
                                                Quinoa – komosa ryżowa


Egzotyczna quinoa (komosa ryżowa) uprawiana jest w górskich rejonach Ameryki Południowej od 5 000 lat. Popularność zdobyła jednak dopiero w latach 80-tych XX wieku, kiedy to odkryto jej niezwykłe właściwości zdrowotne. Okazało się, że jest prawdziwą bombą białkową! Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć, więc musi je dostarczać w pożywieniu.
Zawiera cynk, potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Nic więc dziwnego,
że jej nazwa ‘kin-ła’ w miejscowym języku oznacza ‘matka zbóż’. W dzisiejszych czasach dodatkową ważną jej zaletą jest też brak glutenu! No i jeszcze niski indeks glikemiczny.

                     

W skorupce komosy znajdują się saponiny, które mają lekko gorzki smak, w niewielkich ilościach działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie, ale  w nadmiarze mogą utrudniać wchłanianie składników odżywczych
i rozrzedzać krew, dlatego przed ugotowaniem trzeba ją dobrze przepłukać na sitku. Dostępne na rynku ziarna co prawda pozbawione są już łupinki, ale mimo wszystko warto ją przepłukać.

Najczęściej spotyka się odmianę białą i czerwoną, które różnią się smakiem. Niestety nie jest uprawiana w Polsce, co sprawia, że jest dosyć droga.

W Polsce występują za to jej bliskie krewniaki, głównie komosa strzałkowata, która traktowana jest jako chwast,
bo przeważnie rośnie przy drogach i na śmietniskach i komosa biała, zwana też lebiodą. Kiedyś była najchętniej spożywaną dziko rosnącą rośliną, jadano zarówno jej nasiona, jak i liście. W XIX wieku jej popularność spadła,
bo zaczęto ją kojarzyć z czasami wojen i biedą. Obecnie mało kto ją zna i pamięta. Do tej pory jest jednak powszechnie serwowana w restauracjach w Chinach i Japonii.

 

Więcej na: http://www.przepisnazdrowie.pl/

 

Twój horoskop

Baran
20.03-19.04
Byk
19.04-20.05
Bliźnięta
20.05-21.06
Rak
21.06-22.07
Lew
22.07-23.08
Panna
23.08-22.09
Waga
22.09-23.10
Skorpion
23.10-22.11
Strzelec
22.11-21.12
Koziorożec
21.12-20.01
Wodnik
20.01-18.02
Ryby
18.02-20.03

Ezoter na telefonie

Ezoter poleca

                                           


  






Oczyszczanie energetyczne ciała i przestrzeni



Liczniki

Ezoter poleca artykuł

Flow Joga ? Wiosenna Praktyka Jogi

Esencją Flow Jogi jest nauka płynięcia z nurtem życia i ewolucyjny rozwój. Płynięcie z nurtem życia, to umiejętność stawiania czoła wyzwaniom oraz zachowanie wewnętrznego spokoju w kontakcie z ciągłymi zmianami, jakie przynosi życie. Flow, czyli stan przepływu, jest stanem ucieleśnionej świadomości. »


Najczęściej czytane

Najnowsze komentarze

Nasz ekspert

Prognoza na maj

Półkrzyż znaków zmiennych sprawia, że maj może okazać się jednym z kluczowych miesięcy roku 2019. Jakie konsekwencje przyniesie światu i Polsce ta konfiguracja? Zapraszam do lektury prognozy astrologicznej na maj.
więcej »