Cytat tygodnia

“Wszechświat to energia, która odpowiada na nasze oczekiwania.”

- James Redfield


Zapisz się do newslettera

Imię:
Email:

Kartki



Wyślij kartkę

Dowiedz się wszystkiego o Sobie

Podaj nam swoją datę urodzenia, swoje imię oraz płeć a powiemy Ci co Cię czeka w najbliższym roku, kto jest dla Ciebie idealnym partnerem
Data urodzenia
Kuchnia

Sól himalajska - struktura doskonała

Autor Klaudia Magdalena Chrobak, 29.07.2012

Sól himalajska - sktruktura doskonała


Sól himalajska jest typem soli krystalicznej, pochodzącej z himalajskiego pasa Karakorum (Pakistan). Powstała setki milionów lat temu na skutek osuszenia się oceanów, jej złoża znajdują się głęboko pod ziemią, wydobywana jest z głębokości 400-600 metrów.

Sól himalajska jest zdrowsza i czystsza od innych soli, jej wydobycie odbywa się za pomocą tradycyjnych metod, bez użycia ładunków wybuchowych.  Posiada strukturę zbliżoną do struktury diamentu oraz nie zawiera żadnych zanieczyszczeń znajdujących się w środowisku.  W przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Zawiera 84 minerały w formie koloidalnej, niezbedne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu są łatwiej przyswajane przez organizm.

Sól himalajska używana jest przez kucharzy holistycznych,  SPA, służby zdrowia oraz wszystkich , którzy są w stanie wykorzystać jej lecznicze właściwości.  Jej regularne spożywanie, dostarcza organizmowi niezbędne minerały, pierwiastki śladowe takie jak: wapń, magnez, potas, miedź i żelazo, wspomaga prawidłowe wchłanianie, eliminuje toksyny, równoważy pH organizmu, normalizuje ciśnienie krwi i zwiększa krążenie. Może pomóc również w przypadku zapalenia stawów, wysypek skórnych, łuszczycy, opryszczki, objawów grypy i gorączki.

Aby wykorzystać himalajską sól do celów terapeutycznych należy postepować według poniższych wskazówek:

Luźno wypełnij zamykane, szklane naczynie kilkoma kamieniami solnymi. Nalej do pełna naturalnej wody źródlanej lub oczyszczonej. Po około 24 godzinach, sprawdź, czy kryształy soli całkowicie się rozpuściły. Jeżeli tak, dodaj jeszcze kilkakryształów. Kiedy już więcej soli nie da się rozpuścić w wodzie, a kryształki soli osadzają się na dnie, oznacza to, że roztwór ma stężenie ok. 26% i jest gotowy do użycia.

Roztwór solny jest całkiem sterylny i wolny od bakterii. Może być przechowywany przez lata w zamknietym naczyniu. Sporzadzoną solanke można pić, dodawać do potraw, wąchać oraz dodawać do kąpieli. Sól himalajska może być również traktowana jako substytut soli kuchennej do gotowania, w temperaturze nie wyższej niż 42 stopnie Celcjusza.
 

 

Twój horoskop

Baran
20.03-19.04
Byk
19.04-20.05
Bliźnięta
20.05-21.06
Rak
21.06-22.07
Lew
22.07-23.08
Panna
23.08-22.09
Waga
22.09-23.10
Skorpion
23.10-22.11
Strzelec
22.11-21.12
Koziorożec
21.12-20.01
Wodnik
20.01-18.02
Ryby
18.02-20.03

Ezoter na telefonie

Ezoter poleca artykuł

Wahadełko dla początkujących! Konkurs!

Wahadełko jest bardzo prostym narzędziem, jednak jego prostota nie powinna kojarzyć się z czymś mało skutecznym. Chcesz się dowiedzieć w jaki sposób można z niego korzystać? Zobacz! »


Najczęściej czytane

Najnowsze komentarze

Nasz ekspert

Prognoza na listopad 2017

Jowisz w Skorpionie, czyli seria skandali seksualnych, półkrzyż Urana, Plutona i Marsa, samospalenie Piotra Szczęsnego z Niepołomic - zapraszam do lektury prognozy na listopad 2017 Piotra Gibaszewskiego
więcej »