Cytat tygodnia

“Wszechświat to energia, która odpowiada na nasze oczekiwania.”

- James Redfield


Zapisz się do newslettera

Imię:
Email:

Kartki



Wyślij kartkę

Dowiedz się wszystkiego o Sobie

Podaj nam swoją datę urodzenia, swoje imię oraz płeć a powiemy Ci co Cię czeka w najbliższym roku, kto jest dla Ciebie idealnym partnerem
Data urodzenia
Kuchnia

Sól himalajska - struktura doskonała

Autor Klaudia Magdalena Chrobak, 29.07.2012

Sól himalajska - sktruktura doskonała


Sól himalajska jest typem soli krystalicznej, pochodzącej z himalajskiego pasa Karakorum (Pakistan). Powstała setki milionów lat temu na skutek osuszenia się oceanów, jej złoża znajdują się głęboko pod ziemią, wydobywana jest z głębokości 400-600 metrów.

Sól himalajska jest zdrowsza i czystsza od innych soli, jej wydobycie odbywa się za pomocą tradycyjnych metod, bez użycia ładunków wybuchowych.  Posiada strukturę zbliżoną do struktury diamentu oraz nie zawiera żadnych zanieczyszczeń znajdujących się w środowisku.  W przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól krystaliczna wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Zawiera 84 minerały w formie koloidalnej, niezbedne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu są łatwiej przyswajane przez organizm.

Sól himalajska używana jest przez kucharzy holistycznych,  SPA, służby zdrowia oraz wszystkich , którzy są w stanie wykorzystać jej lecznicze właściwości.  Jej regularne spożywanie, dostarcza organizmowi niezbędne minerały, pierwiastki śladowe takie jak: wapń, magnez, potas, miedź i żelazo, wspomaga prawidłowe wchłanianie, eliminuje toksyny, równoważy pH organizmu, normalizuje ciśnienie krwi i zwiększa krążenie. Może pomóc również w przypadku zapalenia stawów, wysypek skórnych, łuszczycy, opryszczki, objawów grypy i gorączki.

Aby wykorzystać himalajską sól do celów terapeutycznych należy postepować według poniższych wskazówek:

Luźno wypełnij zamykane, szklane naczynie kilkoma kamieniami solnymi. Nalej do pełna naturalnej wody źródlanej lub oczyszczonej. Po około 24 godzinach, sprawdź, czy kryształy soli całkowicie się rozpuściły. Jeżeli tak, dodaj jeszcze kilkakryształów. Kiedy już więcej soli nie da się rozpuścić w wodzie, a kryształki soli osadzają się na dnie, oznacza to, że roztwór ma stężenie ok. 26% i jest gotowy do użycia.

Roztwór solny jest całkiem sterylny i wolny od bakterii. Może być przechowywany przez lata w zamknietym naczyniu. Sporzadzoną solanke można pić, dodawać do potraw, wąchać oraz dodawać do kąpieli. Sól himalajska może być również traktowana jako substytut soli kuchennej do gotowania, w temperaturze nie wyższej niż 42 stopnie Celcjusza.
 

 

Opinie

(4)

Dodaj komentarz

Gotowanie = wrzenie 01.10.2013 16:38
~Ewa
W naszym języku gotować znaczy poddać obróbce termicznej w wodzie doprowadzonej do wrzenia.
Przyrządzać, pitrasić i pichcić nie są synonimami słowa gotować. Mogą też oznaczać pieczenie, smażenie albo przygotowanie potrawy nie wymagającej wcale obróbki termicznej.
gotować 26.09.2013 23:33
~gedson
W naszym języku gotować znaczy też:

przyrządzać ciepłą potrawę

Synonimem jest:

przyrządzać, pitrasić, pichcić
temperatura wrzenia 30.07.2013 08:39
~Argento
Uwaga na tekst z powyższego opisu "Sól himalajska może być również traktowana jako substytut soli kuchennej do gotowania, w temperaturze nie wyższej niż 42 stopnie Celcjusza."

Więc pytam czy ktoś gotował w temperaturze 42 stopni?????
sól himalajska na powierzchni 02.07.2013 13:52
~Robert
sól krystaliczną w Pakistanie można znaleźć nawet na powierzchni, fantastyczne zdjęcia na stronie http://khewrasalt.com/o-nas/kopalnie-soli-himalajskiej?lang=pl

Komentarze

Nick:

Tytuł:

Treść komentarza:

Kod z obrazka:

captcha

Twój horoskop

Baran
20.03-19.04
Byk
19.04-20.05
Bliźnięta
20.05-21.06
Rak
21.06-22.07
Lew
22.07-23.08
Panna
23.08-22.09
Waga
22.09-23.10
Skorpion
23.10-22.11
Strzelec
22.11-21.12
Koziorożec
21.12-20.01
Wodnik
20.01-18.02
Ryby
18.02-20.03

Ezoter poleca artykuł

Quinoa - komosa ryżowa

Egzotyczna quinoa (komosa ryżowa) uprawiana jest w górskich rejonach Ameryki Południowej od 5 000 lat. Popularność zdobyła jednak dopiero w latach 80-tych XX wieku, kiedy to odkryto jej niezwykłe właściwości zdrowotne. »


Najczęściej czytane

Najnowsze komentarze

Nasz ekspert

Prognoza na wrzesień 2014

O optymistycznym trygonie Jowisza do Urana i o wielu innych waznych wydarzeniach pisze nasz astrolog Piotr Gibaszewski w swojej prognozie na wrzesień 2014
więcej »