Cytat tygodnia

“Wszechświat to energia, która odpowiada na nasze oczekiwania.”

- James Redfield


Zapisz się do newslettera

Imię:
Email:

Kartki



Wyślij kartkę

Dowiedz się wszystkiego o Sobie

Podaj nam swoją datę urodzenia, swoje imię oraz płeć a powiemy Ci co Cię czeka w najbliższym roku, kto jest dla Ciebie idealnym partnerem
Data urodzenia
Terapie Naturalne i Zdrowie

Zielona herbata

Autor Barbara Holewa, 07.02.2010

 



Czym jest herbata wie każdy z nas. Ale nie każdy wie, że istnieją różne jej odmiany. Czarna – najpopularniejsza, czerwona ,biała, zielona. W niniejszej publikacji przyjrzymy się bliżej herbacie zielonej.

Skąd pochodzi zielona herbata i jak powstała ?

Według chińskiej legendy po raz pierwszy zieloną herbatę pił cesarz Chen-nung. Było to około roku 2700 p. n. e. I jak się  okazuje się, że był to przypadek bowiem siedząc pod krzewem herbacianym wpadło mu do czarki z gorącą wodą kilka listków. Najstarsze pisemne wzmianki na temat herbaty pochodzą z VIII w. p. n. e. z księgi Chou Huna. Pierwotnie napar wytwarzano z liści dzikich drzew herbacianych, dopiero w III w. n. e. rozwinęła się uprawa tej rośliny i jej przetwórstwo. Herbata pojawiła się poza granicami Chin dopiero w 803 roku n.e., kiedy to mnich Dengo Daishi przywiózł pierwsze nasiona krzewu herbacianego do Japonii.

Tradycyjny proces produkcji zielonej herbaty jest w zasadzie bardzo prosty: liście są blanszowane, zwijane i na końcu suszone. Blanszowanie niszczy enzymy odpowiedzialne za fermentację. Dzięki temu ,że zielona herbata nie przechodzi procesu fermentacji zachowuje swój niepowtarzalny smak oraz substancje zwane polifenolami. Są to przeciwutleniacze, które  chronią przed nowotworami oraz chorobami serca. Niezastąpiona w zdrowej diecie. Oczyszcza organizm z toksyn.

Okazuje się, że zielona herbata posiada  również inne substancje działające na nasz organizm dobroczynnie. Badania dowodzą, że zielona herbata pomaga w walce z infekcjami, chroni przed chorobami serca oraz zawiera fluor zbawienny dla naszych zębów. Zawiera flawonoidy, które hamują proces starzenia oraz wzmacniają odporność.

Jak skorzystać z drogocennych właściwości zielonej herbaty? Wystarczy zamienić czarną herbatę na zieloną i wypijać kilka filiżanek dziennie. Lekarze są zgodni, że już te kilka filiżanek dobroczynnie wpływa na nasz organizm.

Jak zatem przygotować napój ?

Herbatę najlepiej zaparzać w naczyniach glinianych. Należy ją zalać wodą o temperaturze 50-80 stopni Celsjusza. Powinna się parzyć przez ok. 3-5 minut. Dłuższe parzenie powoduje, że napar zabiera gorzkawego smaku. Najlepszy jest napar z drugiego parzenia. Smak herbaty można wzbogacać na różne sposoby w zależności od upodobań: a to dodając do niej mleka ,cukru czy wzorem Tybetańczyków soli. Można do niej podawać wszystkie słone przekąski oraz dania z nutą pieprzu.

Istnieje wiele odmian zielonej herbaty. Oto niektóre z nich :
Gunpowder: najpopularniejsza to rodzaj  wyglądający  jak proch strzelniczy. W procesie produkcji, czyli bardzo ciasnego zwijania liści w małe kulki, przyjmuje postać sypkiego proszku. Ma bardzo wyrazisty smak. Zalewamy wodą o temperaturze 70°C i parzymy około 4 minuty
Sencha:  japońska odmiana zielonej herbaty, posiada silny wyrazisty smak. Parzyć ją należy w temperaturze 80°C przez 2-3 minuty. Nadaje się do wielokrotnego parzenia.
Longjing: najbardziej uznawana na chińskim rynku herbata, najszlachetniejsza  odmiana. Jest łagodna w smaku, proponuje się ją osobom które po raz pierwszy chcą spróbować zielonej herbaty. Zawiera najwięcej dobroczynnych witamin, aminokwasów, wykazuje działanie obniżające cholesterol i ryzyko raka. Należy zalewać wodą o temperaturze 70°C i parzyć 3-5 minut.
Genmaicha: to rodzaj herbaty zielonej powstałej ze zmieszania liści herbacianych z ziarnami brązowego, wcześniej uprażonego ryżu, posiada inne właściwości niż pozostałe rodzaje. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ trawienia, podawana po posiłkach.
Bancha : wytwarzana z liści z późnego zbioru. Bogata w wapń i żelazo. Ze względu na niską zawartość teiny jest odpowiednia dla dzieci.
Matcha: wyrafinowany gatunek, puder herbaciany, wykorzystywany w japońskiej ceremonii picia herbaty. Napar charakteryzuje się intensywnym zielonym kolorem. Idealna do napoi i deserów. Zalewa się ją prawie wrzącą wodą i szybko miesza trzepaczką.

Żyjemy w trudnych czasach – XXI wiek wymusza na nas pewne zachowania ,które negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu ,zarówno psychicznym jak i fizycznym. Myślę, że warto znaleźć czas w ciągu dnia na drobny rytuał jakim jest wypicie odpowiednio przygotowanej filiżanki zielonej herbaty. Przyniesie nam to korzyści dla zdrowia i równocześnie da poczucie, że w ciągłej gonitwie codzienności potrafimy zadbać o siebie i znaleźć odrobinę czasu.

Twój horoskop

Baran
20.03-19.04
Byk
19.04-20.05
Bliźnięta
20.05-21.06
Rak
21.06-22.07
Lew
22.07-23.08
Panna
23.08-22.09
Waga
22.09-23.10
Skorpion
23.10-22.11
Strzelec
22.11-21.12
Koziorożec
21.12-20.01
Wodnik
20.01-18.02
Ryby
18.02-20.03

Ezoter na telefonie

Ezoter poleca

                                               






Oczyszczanie energetyczne ciała i przestrzeni


Liczniki

Ezoter poleca artykuł

Słuchaj swojego duchowego przewodnictwa

Częścią Huny, jak i w ogóle skutecznego i prawdziwego szamanizmu jest duchowe prowadzenie czy też przewodnictwo. To oczywiste, że wykracza to poza sferę tzw. zdrowego rozsądku i nauk szczegółowych. Ale co z tego? Sam ten fakt o niczym jeszcze na ten temat nie świadczy. Szamani byli i są wyjątkowymi, nieprzeciętnymi ludźmi (ze względu na osobliwość swojej profesji a nie szczególną wartość), dlatego ich pojęcie zdrowego rozsądku i wiedzy empirycznej jest zgoła inne, niż pospolite. »


Najczęściej czytane

Najnowsze komentarze

Nasz ekspert

Prognoza na październik 2019

Półkrzyż na pełni Księżyca, widowiskowa opozycja na nowiu, nadciągający kryzys ekonomiczny oraz polskie wybory do parlamentu. Zapraszam do lektury prognozy na październik 2019.
więcej »