Cytat tygodnia

“Wszechświat to energia, która odpowiada na nasze oczekiwania.”

- James Redfield


Zapisz się do newslettera

Imię:
Email:

Kartki



Wyślij kartkę

Dowiedz się wszystkiego o Sobie

Podaj nam swoją datę urodzenia, swoje imię oraz płeć a powiemy Ci co Cię czeka w najbliższym roku, kto jest dla Ciebie idealnym partnerem
Data urodzenia
Kuchnia

Dla miłośników gołąbków

Autor gotujmy.pl, 27.01.2012

Lubisz gołąbki? A kto powiedział, że muszą być z mięsem? Dziś alternatywa dla wegetarian i smakoszy kuchni makrobiotycznej. Dziś kasza gryczana w roli głównej!

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

trudność: łatwe
czas: >60 min


SKŁADNIKI:
1 duża, luźna kapusta biała lub włoska
ok.0,5l suszonych grzybów leśnych
3-4 szkl. na wpół ugotowanej kaszy gryczanej
3-4 cebule
kilka łyżek masła
mały słoik koncentraty pomidorowego [albo mały kubek śmietany do zup i sosów]
pęczek koperku
do smaku sól i mielony pieprz

 
PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku zagotować wodę; z kapusty, ostrym nożem, wykroić głąb i parzyć ją we wrzątku zdejmując delikatnie kolejne liście. Następnie ściąć z liści zgrubiałe nerwy. Grzyby namoczyć na noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły. Cebulę obrać i drobno poszatkować, zeszklić na maśle, dodać pokrojone drobno grzyby i dusić pod przykryciem kilka minut; wymieszać z kaszą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na środku każdego liścia układać sporą porcję nadzienia, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony. Tak przygotowane gołąbki układać ściśle w rondlu [na dnie ułożyć kilka liści], zalać wodą albo bulionem i dusić pod przykryciem przez godzinę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy [lub śmietanę] i posiekany koperek. Powstały sos można zagęścić zasmażką przygotowaną z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki.

Z zasobów Srebrnego Eksperta Pyza
 

Twój horoskop

Baran
20.03-19.04
Byk
19.04-20.05
Bliźnięta
20.05-21.06
Rak
21.06-22.07
Lew
22.07-23.08
Panna
23.08-22.09
Waga
22.09-23.10
Skorpion
23.10-22.11
Strzelec
22.11-21.12
Koziorożec
21.12-20.01
Wodnik
20.01-18.02
Ryby
18.02-20.03

Ezoter na telefonie

Ezoter poleca

                                           


  






Oczyszczanie energetyczne ciała i przestrzeni



Liczniki

Ezoter poleca artykuł

Shilajit Mumijo - UZDRAWIAJĄCY BALSAM W PŁYNIE

Mumio - ceniony już w starożytności leczniczy preparat jest teraz dostępny jest w nowej formie - płynnej. Shilajit Mumijo - kirgiskie mumijo w płynie opracowano na podstawie jedynej na świecie publikacji o mumijo wydanej w Kirgizji we Frunze(dziś Biszkek) w 1989 roku. Poniżej prezentujemy wywiad z dyrektorem Gabinetów Shilajit Mumijo w Polsce rozpowszechniających preparaty mumijo w płynie i nie tylko Panem Piotrem Maksymilianem Makowskim »


Najczęściej czytane

Najnowsze komentarze

Nasz ekspert

Prognoza na sierpień 2019

O niezwykłej sile populistycznego uwodzenia, czyli dlaczego PiSowi, nie spada, a także o nadchodzącym kryzysie ekonomicznym - zapraszam do lektury prognozy na sierpień 2019
więcej »