Cytat tygodnia

“Wszechświat to energia, która odpowiada na nasze oczekiwania.”

- James Redfield


Zapisz się do newslettera

Imię:
Email:

Kartki



Wyślij kartkę

Dowiedz się wszystkiego o Sobie

Podaj nam swoją datę urodzenia, swoje imię oraz płeć a powiemy Ci co Cię czeka w najbliższym roku, kto jest dla Ciebie idealnym partnerem
Data urodzenia
Terapie Naturalne i Zdrowie Kuchnia

Zdrowie według Znaku Zodiaku

Autor Ewelina Węgrzyn, 29.03.2012


Jedzenie i gotowanie to dla wielu temat bardzo kontrowersyjny. Ulegamy modzie, trendom, reklamie. A może warto spróbować odżywiania zgodnego ze swoją wibracją znaku zodiaku? Dziś darmowe konsultacje z Ekspertem veri od godz. 19.30


Niekończące się spory mięsożerców i wegetarian, dyskusje zwolenników witamin w surowych warzywach i owocach i tych, którzy namiętnie wszystko podsmażają, zapiekają i duszą, odmienne zdania i przekonujące argumenty fanów głodówek czy kulinarnych ascetów oraz ludzi łaknących w pośpiechu wszelki uciech, również tych płynących z rozkoszy podniebienia…

Po części rozumiem każde z tych podejść, ponieważ dużo z jedzeniem eksperymentowałam. Był czas, kiedy jadłam tak jak wszyscy, bez głębszego zastanawiania się nad tym, co jem i jaki to ma związek z moim wyglądem, samopoczuciem czy zdrowiem, czas, w którym z wielu powodów nie jadłam prawie nic, oraz czas najlepszy, jeśli chodzi o sprawy duszy i ciała - czas gotowania wg Pięciu Przemian, czyli czarowanie w kuchni.
 
Wyobraź sobie, że Twoja kuchnia to wielkie laboratorium, masz do dyspozycji wszystkie produkty spożywcze, przyprawy, świeże i suszone zioła oraz podstawową wiedzę na temat pięciu smaków wg medycyny chińskiej. Możesz zacząć wyczarowywać potrawy, które nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze potrafią przemieniać naszą energię, wpływać na zdrowie, wzmacniać ciało i umysł.

Od czego zacząć?

Najważniejsze jest odpowiednie podejście do gotowania i świadomość tego, że ”jesteśmy tym, co jemy”. Każda minuta spędzona w kuchni powinna być przygodą i przyjemnością, a sam proces gotowania rodzajem medytacji. Na początku nie jest łatwo, trzeba przestawić się na inny sposób myślenia, bo filozofia wschodu jest dla nas dość obca - pojęcia takie jak Tao, Jin i Jang, kanały energetyczne (meriadiany) nawet, jeśli nam znane, to rzadko kojarzone są z kuchnią. Zapomnijmy więc na chwilę o tym wszystkim co wiemy na temat jedzenia (kalorie, witaminy) i sięgamy do wiedzy z przed tysięcy lat, która uświadomi nam, że nic nie dzieje się bez przyczyny, że wszystko ma swój rytm i swój czas, że we wszystkim co istnieje można wyróżnić pięć aspektów: DRZEWA, OGNIA, ZIEMI, METALU i WODY , a najważniejsza jest w tym wszystkim ENERGIA.

Pięć Przemian w kuchni - co to dla nas znaczy?

Tradycyjna Medycyna Chińska opiera się na założeniu, że tak jak zmieniają się pory roku (wiosna, lato, babie lato, zima, jesień) czy pory dnia (poranek, południe, późne popołudnie, wieczór, zmierzch), tak zmieniają się również okresy naszego życia ( narodziny, nauka, praca, odpoczynek, umieranie). Każdej porze roku przyporządkowany jest smak, przemiana, narząd w naszym organizmie i dominujące emocje.

- WIOSNA to smak KWAŚNY i przemiana DRZEWA, wątroba i woreczek żółciowy, gniew
- LATO to smak GORZKI i przemiana OGNIA, serce, jelito cienkie, radość
- PÓŹNE LATO to smak SŁODKI i przemiana ZIEMI, śledziona i żołądek, myśli, troski,
- JESIEŃ to smak OSTRY i przemiana METALU, płuca, jelito grube, smutek
- ZIMA to smak SŁONY i przemiana WODY, nerki, pęcherz moczowy, strach

Wszystkie przemiany następują po sobie cyklicznie i nieprzerwanie, bo jak mówi mądre przysłowie „jedyną stałą jest zmienna”. Taka też powinna być nasza kuchnia, dostosowana do pór roku, do pogody, do nastroju, do potrzeb naszego organizmu, wnosić harmonię i równowagę. Potrawy przyrządzone wg Pięciu Przemian w dni zimne rozgrzewają, latem bardziej chłodzą, gdy mamy problemy zdrowotne leczą, gdy jesteśmy smutni i bez energii wzmacniają, gdy dokucza nam nadpobudliwość i stres, uspokajają i relaksują. W ten sposób  możemy czarować w kuchni nie rezygnując z przyjemności jedzenia, bo wszystko, co przyrządzone w przemianach jest pyszne.

----------------------------------------------------------------------

Dziś darmowe konsultacje z Ekspertem veri od godz. 19.30 na www.Ezoporady.pl  - Zdrowie według znaków zodiaku 

Twój horoskop

Baran
20.03-19.04
Byk
19.04-20.05
Bliźnięta
20.05-21.06
Rak
21.06-22.07
Lew
22.07-23.08
Panna
23.08-22.09
Waga
22.09-23.10
Skorpion
23.10-22.11
Strzelec
22.11-21.12
Koziorożec
21.12-20.01
Wodnik
20.01-18.02
Ryby
18.02-20.03

Ezoter na telefonie

Ezoter poleca

                                               






Oczyszczanie energetyczne ciała i przestrzeni


Liczniki

Ezoter poleca artykuł

Świadome a racjonalne podejście do jedzenia

Ludzie jedzą racjonalnie, ale czy to znaczy, że jedzą świadomie? »


Najczęściej czytane

Najnowsze komentarze

Nasz ekspert

Prognoza na grudzień 2019

Ingres Jowisza w Koziorożca, uściślająca się koniunkcja Saturna z Plutonem oraz półkrzyż znaków zmiennych. Zapraszam do lektury prognozy na grudzień.
więcej »